"Και μείζον΄όστις αντί της αυτού πάτρας Φίλον νομίζει,τούτον ουδαμού λέγω." ΣΟΦΟΚΛΗΣ

Πέμπτη 22 Ιανουαρίου 2009

ΔΙΑΜΑΝΤΗΣ ΚΑΙ ΚΑΡΑΤΑΣΟΣ-ΣΤΡΑΤΗΓΟΙ-ΑΝΔΡΟΥΤΣΟΣ.

Η απόφαση του Αρείου Πάγου να αναθέσει την αρχηγία των στρατευμάτων της περιοχής Χαλκίδας στο Δ. Ολύμπιο προκάλεσε μεγάλη αντίδραση. Οι Τομαράς και Γιαννάκης Δημητρίου, τέως αρχηγοί του Ευβοϊκού στρατοπέδου, υποκινούμενοι από τον Ανδρούτσο και τους προκρίτους της Εύβοιας, έγραψαν στην κυβέρνηση ότι δεν ανέχονται «τον επήλυδα Διαμαντή» και εκστρατεύουν εναντίον του. Ο Διαμαντής νίκησε τους Ευβοείς στα Καμάρια και τους ανάγκασε δια της Αταλάντης να προσφύγουν στην ενδοχώρα της Στερεάς Ελλάδας, για να ζητήσουν από τον Ανδρούτσο στρατιωτική βοήθεια για την εκδίωξη του Διαμαντή από την Εύβοια.
Η κυβέρνηση, για να αντιμετωπίσει την έκρυθμη νέα κατάσταση, προβιβάζει στο βαθμό του στρατηγού, τους Μακεδόνες αρχηγούς. Διορίζει το Διαμαντή αρχηγό της εκστρατείας εναντίον του Φρουρίου της Χαλκίδας, το δε Καρατάσιο αρχηγό της πολιορκίας της Καρύστου. Από το Ιστορικό Αρχείο της Ύδρας σας παρουσιάζω το σχετικό έγγραφο:
«Προσωρινή Διοίκησις της Ελλάδος
Προς τους ευγενεστάτους προκρίτους της Ν. Ύδρας
Κατά συνέπειαν της ραδιουργίας των κακοβούλων εις ανατροπήν των Νόμων της γεγονοίας τον παρελθόντα Ιούλιον, το εσωτερικόν της νήσου Ευβοίας διεταράχθη καθώς και άλλων επαρχιών της Ελλάδος ηύξησε δε την ταραχήν εκείσε και η σύγχρονος παρουσία του εχθρού εις το φρούριον και εκινδύνευσεν η νήσος εκ των δύο τούτων όχι μικρά. Η Διοίκησις ούσα εις χρέος να καθησυχάση τα εκεί πράγματα και δύναμιν να καταστήση ικανήν κατά του εχθρού διώρισεν δύο ευρεθέντας καπετανέους να συντρέξωσιν εις Εύβοιαν με όσους είχον στρατιώτας τον καπετ. Διαμαντήν Ολύμπιον και τον καπετάν Τάσον Ολύμπιον (σημ. γραφ. Καρατάσιο) γνωστούς καπετανέους οίτινες και μετέβησαν…».
Εν Ερμιόνη τη κθ Οκτωβρίου αωκβ
Αθανάσιος Κανακάρης, Αντιπρόεδρος,
Αναγνώστης Παπαγιαννόπουλος.


Ο Κριεζώτης όμως αρνήθηκε να δεχτεί την απόφαση της κυβέρνησης και διεμήνυσε στο Διαμαντή ότι δεν τον αναγνωρίζει γενικό αρχηγό. Τους Κριεζώτη, Δημητρίου, Τομαρά στήριζε και υποκινούσε ο Ανδρούτσος. Μοιραία επήλθε η νέα σύγκρουση. Ο Διαμαντής Ολύμπιος απέστειλε κατά του Κριεζώτη το σύγγαμβρό του Καρακώστα, το Βασιλείου και τον Κότα επικεφαλής 1200 ανδρών. Τα στρατεύματα του Ευβοιώτη οπλαρχηγού διασκορπίστηκαν στο Μακρυχώρι. Ο ίδιος ο Κριεζώτης εξαναγκάστηκε να αποχωρήσει στον Άγιο Λουκά. Ήταν στασιαστής και αντίθετος με τις αποφάσεις της κυβέρνησης.
Ο Οδυσσέας Ανδρούτσος ενοχλήθηκε με την προαγωγή του Διαμαντή σε στρατηγό. Επιθυμούσε να είναι στρατιωτικός ηγέτης της Α. Ελλάδος. Αντιπολιτεύεται και πολεμά τη νόμιμη κυβέρνηση, τον Άρειο Πάγο. Στέλνει στο Ξηροχώρι τους Ευβοείς φίλους του Τομαρά, Χαλκιά, Βερούση. Αυτοί λεηλατούν, διαπράττουν αδικήματα κάθε είδους, σκοτώνουν. Η γυναίκα του Διαμαντή Ολύμπιου μόλις απέφυγε την αιχμαλωσία. Ο Διαμαντής ύστερα από αυτήν την τροπή μετασταθμεύει σε Σκόπελο και Σκιάθο, όπου βρίσκονταν εγκαταλειμμένες οι οικογένειες των Μακεδόνων πολεμιστών. Παραμένει όμως ο Καρατάσιος με τη μεγαλύτερη δύναμη των βορειο- Ελλαδιτών πολεμιστών.

Δεν υπάρχουν σχόλια: